Bárhol, bármikor

Minden közegben kobot.

A mezőgazdaságban az élő munkának évszázadok óta szinte kizárólagos szerepe volt a termelésben. Az emberi kezek munkája évszázadokig helyettesíthetetlennek tűnt, most azonban egyre nagyobb teret kezdenek hódítani a robotok az agráriumban.

A robotok mellett már úgynevezett kobotok -vagyis együttműködő robotok, a cooperation szóból – végzik egyes gyárakban a monotonitással járó feladatokat. Így a szakmai hozzáértést nem feltétlenül igénylő, nehéz fizikai munkát elvégzik a kobotok, a felszabaduló munkaerőt pedig összetettebb, szaktudást igénylő feladatok elvégzésére tudják beosztani. Ezzel jelentősen javul a termelékenység és a hatékonyság is – írja a Magro.hu.

Az Universal Robots amerikai robottechnológiai cég szerint, jó példa erre az USA-ban található GNE Farm, ahol a tulajdonosok termelésük optimalizálása érdekében robotokat kezdtek alkalmazni. A munkaigényes feladatok elvégzésére használnak azóta is robotokat a gazdaságban. Ilyen például a fejés előtti fertőtlenítés, illetve a fejés is. Míg régen ehhez emberi erőforrásra volt szükség, mára kizárólag gépek végzik a feladatokat.

A padlóba telepített robotok telepítési költsége viszont igen magasra rúghat, továbbá az sem pozitívum, hogy legalább egy hónapos előkészületre van szükség az üzembe helyezés előtt. Áramkimaradás esetén pedig veszélyt jelenthetnek a berendezések, komoly károkat okozhatnak akár az állatokban is.

A GNE Farm által használt, az Universal Robots által létrehozott rendszer azonban sokkal kifinomultabb az előbb említett rendszerektől. A berendezés körülbelül egy négyzetméteres helyen elfér és mindössze 120 volt feszültség szükséges az üzemeltetéséhez. Jelenleg a piacon ez az egyetlen gép, amely a könnyű kezelhetőséget, a biztonságot és a költséghatékonyságot ilyen szinten biztosítani tudja. Nem utolsósorban áramkimaradás esetén sincsen probléma, hajlékony karjai miatt ugyanis nem tud kárt okozni sem egyéb berendezésekben, sem a jószágokban.

Hasonló kobotok nem csak a termelésben, hanem más folyamatokban is segítik a gazdálkodókat. A Cascina Italia vállalat például ilyen, együttműködő robotot alkalmaz a tojás mindennapos feldolgozására. Elvégzi az előkészületi munkálatokat, valamint a csomagolásban is segíti a humán erőforrást.

A kobotok tehát a termék előállítása, a feldolgozás és csomagolás terén is megállják a helyüket. Segítségükkel növelhető a hatékonyság, a termelékenység, hosszú távon pedig a versenyképesség is. (forrás: Magro.hu)